Doorgaan naar de website
OCLC Support

Structuur van dit rapport

Na deze algemene inleiding komen de volgende onderwerpen aan bod.

Inleidende opmerkingen over RDA (hoofdstuk 2)

Hoofdstuk 2 bevat enkele aanwijzingen en aandachtspunten die van belang zijn bij het raadplegen van de RDA Toolkit.

Alternatieven en opties binnen RDA (hoofdstuk 3)

RDA bevat een aantal richtlijnen en instructies die als alternatief (‗Alternative‘) of als optie (‗Optional Addition‘ of ‗Optional Omission‘) zijn geformuleerd. De Werkgroep Richtlijnen RDA heeft vanuit een internationale visie zeer zorgvuldig de alternatieven en opties binnen RDA besproken.

De werkgroep heeft niet voor weglatingen maar juist voor toevoegingen gekozen ten behoeve van identificatie en matching. Door voor toevoegingen te kiezen wil de werkgroep het uitwisselen van descriptieve (beschrijvende) metadata in bibliografische records met zo min mogelijk dubbele en onjuist gematchte records mogelijk maken. Naast het gemak voor de gebruikers om publicaties goed en snel te kunnen identificeren, denkt de werkgroep dat een snelle identificatie van manifestaties1 ook van groot belang is voor de catalogiseerders. Zij kunnen daardoor gemakkelijk en ondubbelzinnig een keuze maken tussen manifestaties onderling zodat de koppeling aan bibliografische records sneller kan worden uitgevoerd.

De keuzes van de werkgroep voor of tegen alternatieven en opties zijn vanuit deze optiek gemaakt. De keuzes van de Werkgroep Richtlijnen RDA t.a.v. alternatieven en opties staan in hoofdstuk 3.

Relaties tussen RDA en de Regels voor de titelbeschrijving (RT) (hoofdstuk 4)

De Werkgroep Richtlijnen RDA heeft een aanzienlijk aantal aandachtspunten voor het werken met RDA in de praktijk, op een rijtje gezet. De punten waarin RDA afwijkt van de Regels voor de titelbeschrijving zijn geïnventariseerd. Tevens zijn verwijzingen opgenomen naar verwante paragrafen uit de Regels voor de titelbeschrijving.

De Werkgroep Richtlijnen RDA heeft de volgende hoofdstukken van de RDA Toolkit besproken:

  • 0 Introduction
  • Section 1: Recording Attributes of Manifestation & Item
    • 1 General guidelines on recording attributes of manifestations and items
    • 2 Identifying manifestations and items
    • 3 Describing carriers
    • 4 Providing acquisition and access information
  • Section 2: Recording Attributes of Work & Expression
    • 7 Describing Content
  • Section 3: Recording Attributes of Person, Family, & Corporate Body
    • 8 General Guidelines on Recording Attributes of Persons, Families, and Corporate Bodies
    • 9 Identifying Persons
    • 10 Identifying Families
    • 11 Identifying Corporate Bodies
  • Appendices A t/m H

De werkgroep heeft zich geconcentreerd op de voor dit moment meest belangrijke onderdelen van de RDA Toolkit. De overige hoofdstukken kunnen in een later stadium alsnog op de agenda worden gezet als de ontwikkelingen in Nederland daartoe aanleiding geven. De Werkgroep Richtlijnen RDA heeft in dit rapport geen aandacht besteed aan de Appendices I t/m L over Relationship Designators, omdat men in internationaal verband bezig is om de RDA Relationship Designators en de MARC relator codes op elkaar af te stemmen.

T.b.v. enkele categorieën publicaties zijn deskundigen op dat specifieke vakgebied geraadpleegd.

Appendices in RDA (hoofdstuk 5)

De RDA Toolkit kent een aantal bijlagen. De Werkgroep Richtlijnen RDA heeft van de meeste bijlagen kort aangegeven wat de betekenis en het belang ervan is.

Core Elements (hoofdstuk 6)

Hoofdstuk 6 is een kopie van paragraaf 1.3 Core Elements en betreft manifestaties en items, en paragraaf 8.3 Core Elements en betreft personen, families en corporaties. Deze Core Elements staan ook in het hoofdstuk met de aandachtspunten voor de praktijk, maar het is praktisch om ze ook in een apart overzicht bij elkaar te hebben.

Type inhoud, type medium, type drager (hoofdstuk 7)

Dit hoofdstuk bevat drie tabellen met de Engelse termen voor Type inhoud, Type medium en Type drager plus de Nederlandse vertaling.

Indexen op paragrafen uit RT/NS, RT/S, RT/CAT, RT/NBM. RT/GM en RT/KD (hoofdstuk 8)

Aan dit rapport zijn diverse indexen toegevoegd waarin verwezen wordt vanuit paragrafen uit Beschrijvingsregels voor niet-seriële publikaties (RT/NS), Beschrijvingsregels voor seriële publikaties (RT/S), Regels voor catalogusbouw (RT/CAT), Beschrijvingsregels voor nietboekmaterialen (RT/NBM), Beschrijvingsregels voor gedrukte muziek (RT/GM) en Beschrijvingsregels voor kartografische documenten (RT/KD) naar de verwante paragrafen in de RDA Toolkit verwezen.

De indexen staan in hoofdstuk 8.


1 Binnen het FRBR model wordt een onderscheid gemaakt tussen ‗werk‘, ‗expressie‘, ‗manifestatie‘ en ‗item‘. Voorbeelden van manifestaties zijn een gedrukt boek, een script voor het toneelstuk, een libretto van de opera en een e-book.